Nahrávám...
CZ EN    

Naše články o kamenech


Tyrkys pravý nebo, falešný? (Tyrkys a imitace Tyrkysu)


Věděli jste, že tyrkys je nejimitovanějším kamenem na světě?

Na přání našich kamínkových fanoušků a  zákazníků, jsme vytvořili tento  foto blog, pro lepší orientaci v tyrkysové problematice. Trvalo nějaký čas, než vznikla naše sbírka  napodobenin tyrkysu, stále ji rozšiřujeme, (a určitě nemáme všechny typy), ale zaručeně máme ty  nejčastější, co se objevují na našem trhu. Tyrkysové imitace, ať jsou už jakékoliv podstaty, se dnes prodávají souhrnně pod názvem Tyrkenit.  (Tedy pokud jde o slušné, nebo respektive znalé obchodníky, někdo prostě nechce lhát záměrně, ale neví co prodává).

Tento blog si neklade za cíl žádné geologické ani mineralogické odbornosti, ale třeba vám trochu pomůže jak na věc pouhým okem (a lupičkou), v případě že máte nějaké pochybnosti o materiálu prodávaném pod názvem Tyrkys.

Pravý tyrkys se nejsnadněji zkouší obvykle rozbitím, ale je to poněkud drahý test , zvláště pak, máte-li jen jeden kus

Nyní se podívejme na obrázek výše.

V horní řadě jsou imitace zcela umělé. Ty nejhorší, zcela plastové, poznáte už pouhým pohledem a přinejměnším pohmatem. A jsou docela škaredé. Vpravo je rozbitý přívěsek, jehož průřez bude zkoumat níže. V druhé řadě, jsou barvené přírodní minerály – howlit a magnezit. (No aspoň je to už kámen …)  a ve třetí řadě je  nebarvený howlit, který je moc hezký sám o sobě  a tři PRAVÉ tyrkysy)

Barvené Magnezity a Howlity - bližší pohled

 

A nyní se tyrkysům a tyrkenitům pojďme podívat do kožichu…

TYTO jsou PRAVÉ (Arizona - nahoře a Kazachstán (lok. Majkojin) – dole) všimněte si "hrubosti spár"

Nejběžnější pravé tyrkysy na trhu jsou dnes z USA a z Číny.  Pravé tyrkysy z Kazachstánu, Íránu, nebo z Arménie jsou dnes extrémně vzácné,  jejich barva je zářivě tyrkysová, skoro by jí až člověk nevěřil. (S těmi se moc nepotkáte, a astronomická cena za pidi kabošonek napoví, ale aspoň pár obrázků a informací pro představu)

Tyrkysy Irán lokalita Nishapur

Iránské (Perské) tyrkysy z lokality Nishapur (Nišápur),  jsou dnes velmi vzácné, většinou se jedná o starší nálezy ale velmi omezená těžba probíhá do dnes. V Iránu se tyrkys těží již 5000 let. V oblasti Íránu, Afgánistánu a Pakistánu jsou tyrkysy považovány za kameny přinášející štěstí. Nosí je především muži vsazené do masivních zlatých prstenů., které vypadají pro svou famozní barvu až jako pouťové cetky, ale nejsou! Barva těch nejkvalitnějších je brána za vzor barev používaných na barvení imitací. Jsou děleny do tří kvalit: Angushtari (Anguštary) – sytá barva s maximálně malými kousky pyritu,  Barkhaneh – kvalitní barva, ale s větším podílem pyritových zrnek a žilek; a Arabi – světlejší modrá a zelená barva s bílými flíčky (typickými pro perský tyrkys).

méně běžný tyrkys z Arménie

Pravé (nestabilizované) tyrkysy také poznáte podle toho, že se jejich bílé či světle modré části po delším nošení na kůži zabarvují do zelena. Je to přirozená reakce kamene s lidským potem. Pokud někdo preferuje původní blankytnou barvu tyrkysu je dobré, aby kámen stabilizoval, nebo jej nosil vsazený v lůžku z kovu, aby kámen nepřicházel do přímého styku s kůží. (většina amerických tyrkysů je stabilizovaná - napuštěná pryskyřicí)

Zpátky ale k tomu s čím se potkáte častěji!

Na fotce níže  je VLEVO umělý  (velmi povedený kousek z Číny), a vpravo originální  tyrkys z  Arizony.

a pojďme blíž….

Na detailu skolekarmické umělotiny,  můžete stejně jako u pravého tyrkysu,  vidět nejednotnou  barvu, ale co je dobře vidět, je “spečenost těch černých žilek” Jsou hladké! narozdíl od pravých tromlovaných tyrkysů. A modrá barva je jakoby ďubkovaná… (pod lupou) Tato imitace je také zdánlivě drahá, v rozpětí 3500 – 5000,- za kilo ve velkoobchodě, je tedy mnohem dražší než  ostatní údajné tyrkysy - obvykle barvené howlity a magnezity (takzvané tyrkenity) a lidé tak snadněji podlehnou iluzi , že je to pravý kámen…Jenomže  pravý tyrkys stojí ještě mnohem víc zhruba 35 000-120 000,- Kč za kilo , dle kvality, lokality a barvy. To samo o sobě by vám při nákupu mohlo trochu napovědět ale jen na cenu sázet nebudeme.

Tento typ imitace je nejspíše sklokeramika a mívá  proměnlivou barvu. Pro dokonalou iluzi se vyrábějí různé odstíny !!! Pozor na to.  Box s kameny naprosto jednotné barvy by byl zkrátka nevěrohodný. Tento typ imitace byl populární v roce 2010, a běžně byl prodáván jako Tyrkys. Dnes už je většina obchodníků slušná a prodává jej pod názvem Tyrkenit. Soudruzi v Číně, mají opravdu dobré oko a šikovné ručičky, ale když se pořádně podíváte, tuto imitaci snadno poznáte.  Jenže pozor už je na trhu lepší upgradovaná verze, a tuto imitaci zdařile nahrazuje. (viz dále)

Ad korálky...  velmi oblíbený typ imitace (pracovní název jsem jí dala "modrý mozek" ) ne, že by to byl ošklivý korálek.. to ne, ale tyrkys to není. V jádru je to dobrák :-D jak vidíte.

Přívěsky z "mozkovitého" tyrkenitu v různých obměnách.

Řez přívěskem - vidíte, že jádro je světle modré, obalené "praskanou vrstvou, o něco tmavšího odstínu, to je vidět hůř, uznávám, ale v reálu byste to viděli docela dobře. Do vrchní vrstvy je zapečena ta béžová barva, poté je to zaleštěno, nebo je to lesklé rovnou z formy, těžko říct. Tak vznikakjí "hladké mozky" připomínající rozpraskanou poušť. Na obrázku výše jsou vidět "mozky" kombinované s barevnými a povrchovými nedokonalostmi... (uprostřed) - jak sofistikované že?

Níže  je pravý tyrkys – žilky horniny jsou zblízka zcela jiné, že? Naopak tyrkysové oblasti jsou jednolité, nejsou složené z těch tečiček. Máte li je v ruce, také pocítíte rozdíl. Umělý tyrkys (lepší kvality) je jakoby více skleněný.

Další - pravá arizona (světlejší verze)

 

 

Umělotinky a barveninky detailněji + bílý howlit

Neonově modrý povrch skrývá sněhobílé překvapení (barvený magnezit)

 

V roce 2011 se objevily tzv. 70% tyrkysy, hezky barevné s černou matrix,  stojí celkem dost cca 3500 – 4000,- za kg. Pod mikrosondou a rentgenem jsme zjistili, že se sice jedná o tyrkys, ale 40% hmoty kamene je organika. Jedná se o rekonstruované tyrkysy pod značkou (ASBL)
Když takový tyrkys hodíte do acetonu, tak se z něj do pár hodin vyluhuje nejprve modrá barva, a postupně se začne rozpouštět černé pojivo a lepidlo se kterým je tyrkys slisovaný. Za pár dní je v acetonu pouze drť  z bílého levného odpadního tyrkysu.
Nejspíše se to vyrábí nějak takhle:  vezmete bílý tyrkysový prášek, probarvíte ho, můžete si vyrobit více odstínů. Pak  z nabarveného tyrkysu promíchaného s lepidlem slisujete  různě veliké kousíčky tyrkysu, které se po utvrdnutí zamíchají do černé pryskyřice možná smíchané s  nějakým rozemletým černým kamenem. No a pak se to nějak nařeže, otromluje... a je to jako živé..

Takto vypadají tyto “pravé” tyrkysy po třech dnech luhování v acetonu. Aceton se zabarvil do modra, a kameny se postupně začaly drobit, ztratily lesk i barvu.. Nádhera..

 

V roce 2012 se hlavně v čínských šňůrách a špercích objevily doposud nejzdařilejší umělé tyrkysy z  keramiky a dnes tvoří většinu imitací na trhu, postupně nahrazují imitace objevující se v roce 2011.  Pozná se spíše na omak, má někdy až moc dokonalou a jednolitou barvu, a už nemá žádné tečky, tato imitace je težší než běžný tyrkys, pocitově chladnější a trochu při zachrastění zvoní, ale tato informace vám asi moc nepomůže, když se s pravými tyrkysy nemuchlujete každý den :-) a nemáte to tak nějak v ruce. Takže jak na ni na potovoru?  Na lomu je tato imitace podobná jako zlomený porcelánový talíř, jen je modré barvy.  Jádro se ukázalo být světlejší.  Další nápověda můe být povrch jakoby umazaný od barvy a samozřejmě dostupná cena za šňůru či náramek 1-2 cm valounků..(např 100-200 kč za náramek, či šňůru) 

Detailněji - Na áramku je směs mozkových a pak "dokonalých" napodobenin. Mozkové poznáte, ale ty druhé, to už je fuška.

Všimněte si - vlevo pravý tyrkys, vpravo imitace co vypadá skoro stejně, ale....  Na imitaci je jakoby neobroušená špína - viz šipka.  To je hnědá/(někdy může být i černá)  barva, ve které byly spečené hrudky kaolínu namočeny, a poté byly hozeny do tromlovacího stroje.  Hnědá barva se v něm odbrousí a zůstane  jen ve spárách, stejně jako je tomu u pravého tyrkysu. Zde ale nedošlo k dokonalému odbroušení barvy...a to imitaci prozradí i vám, pokud něco takového uvidíte.  Máte li možnost prohlédnout si více kusů, hledejte barvu. Na rozříznutém kusu pak vidíte pravdu zcela jasně.  V pravém tyrkysu s žilkami, by samozřejmě byly hnědé žilky i skrz... nemluvě o tom, že tyrkysy nemívají bílá jádra jako nějaký achát.  Musíme čínské soudruhy pochválit, technologie je to vskutku dokonalá a kvalita této imitace je vynikající. (také nepatří k těm nejlevnějším). 

Pozor v některých starších imitacích jsou hnědé žilky i skrz, ale zas povrch nemívají tak vychytaný jako tato novinka.

Občas někteří obchodníci nabízí jako pravé tyrkysy pravé chryzokoly. Je to úplně jiný minerál, nádherný sám o sobě, ale zkrátka není to tyrkys. Naštěstí s odstupem času se to děje méně a méně, ale může se stát...  tak zmiňuji čistě pro pořádek. Chryzokoly samy o sobě jsou rovněž velmi oblíbené a většina jich pochází z Peru, ale brousili jsme i nádherné chrysokoly z USA. A světe div se, také existují chryzkolové imitace, někdy lepší někdy až komické... posuďte sami.

Přírodní chryzokol z Peru

Chryzokol tamblík č.06

Umělý chryzokol lepší i horší verze

Tyrkysy co máme v nabídce a a vozíme na burzy, jsou pravé, a protože je brousíme sami, víme to jistě :-)   Pokud jsou stabilizované, uvádíme to u nich. Takže u nás se bát nemusíte.

 

Tyrkysy z USA a označování jejich úprav

Dnes nejlepší a nejoblíbenější tyrkysy z USA pochází z Arizony z dolu Globe a nazývají se Sleeping Beauty Turquoise (tyrkys Spící kráska, alias Šípková Růženka). Je to nejvyhledávanější barva tyrkysu současnosti. Tento tyrkys se jmenuje podle hory kde se těží, protože tato hora připomíná spící ženu, ležící na zádech s rukama na hrudi. Tyto kameny mohou být  i  stabilizované (S), ale  nikdy nesmí být barvené.  jejich barva je zářivěm spíše až nebesky modrá, a méně tyrkysová než u ostatních druhů. Bohužel se v dole již tři roky tyto tyrkysy neseparují od měděné rudy, a tak jejich cena  stoupá.  Tyrkysy  Sleeping Beauty z naší nabídky jsou zcela přírodní, bez stabilizace.

V USA je oblíbený tyrkys z Arizony z lokality  Kingman se zlatavou nebo čermou matrix, většinou stabilizovaný. Tento důl je sice již dlouho zavřený, ale zásoby kamenů se stále prodávají.  Sem tam se nám podaří koupit surovinu, Kingmany jsou opravdu nádherné. Zdá se že i v čechách si získal své fanoušky.

Takzvaný Zlatý Kingman (pravděpodobná předloha - mozkovité imitace) - srovnejte

Stabilizované Kingmany různých typů. Kingmany mívají nádherné odstíny modré.

 

pravý stabilizovaný tyrkys z lokality Kingman Arizona (USA) se zlatavou matrix

Pravý, stabilizovaný tyrkys Nevada (USA) – barva chunk blue

 

Zelený tyrkys Nevada - důl Fox

Tyrkys v matrixu z lokality Mountain Pilot

Tyrkysy z USA se již delší dobu stabilizují pryskyřicí.  Byl to zřejmě nutný krok, protože dnes je již většina pravých tyrkysů z USA  pórovitější kvality a někdy i horší barvy. Kameny jsou pod tlakem prolepeny pryskyřicí. V zahraničí by měly mít v názvu uveden symbol (S) – stabilized. V české republice to není povinné, a protože zkratky tohoto typu nejsou u nás širší veřejnosti známe, uvádíme stabilizaci přímo v popisu kamene. Stabilizace také zabraňuje změně barvy pravého tyrkysu, proto je někdy preferována obchodníky i šperkaři. Kámen je mnohem odolnější. Kameny horší kvality se navíc ještě barví a pak teprve prolepí, pro ně se používá symbol  (D/S) dyeing/stabilized.  Tyto tyrkysy u nás v obchůdku nenajdete. Surovina ze které brousíme je buď přírodní, nebo stabilizovaná. Jako nejlevnější a tyrkysem lehce políbené jsou prodávány takzvané rekonstruované tyrkysy pod značkou (ASBL) Assembled. To se vezme trocha mizerně barevného  tyrkysu probarví se,  pak se smísí s epoxidem, vytvoří se modré hrudky a ty se po utvrdnutí slepí k sobě černou pryskyřicí imitující horninu. Takovým tyrkysům se také říká 70% tyrkysy. a jsou velmi věrohodné (ty jsou obvykle čínské)  Mohou vypadat i jako strakatá tlačenka.  (to bývá obvykle Indické provedení). 

Tyrkys z Číny

Tento jsme brousili sami, z většího kusu horniny, ale můžete se s ním setkat i v jiné podobě, například ve šňůrách či valouncích. Patří k těm levnějším přírodním tyrkysům. Mívá různé kvality, někdy je i zelený. je k nerozeznání od 70% tyrkysu.... jen nepouští barvu, a nerozpadá se v acetonu.

Tyrkys Čína slavná lokalita Hu-Bei (nestabilizovaná surovina a kabošonky z ní)

 

 Na tomto odkazu je naše aktuální nabídka pravých Amerických a Kazachstánských tyrkysů.

Pokud Vás zajímá proč někteří lidé shání nádherné přírodní tyrkysy a přitom Vám se tyrkys nijak zvlášť nelíbí, ačkoliv jiné modré kameny máte v oblibě, možná změníte názor až se s ním doopravdy setkáte , pravděpodobně jste doposud viděli jen umělé nahrážky tyrkysů a pocitově vás tak nějak neoslovily.  Není divu. Stejnou zkušenost máme i my.  Až od té doby , co pracujeme s přírodním tyrkysem,jsme propadli jeho kouzlu jako miliony lidí na této planetě. 

kabošon pravého tyrkysu z Kazachstánu (Majkojyn)
Pravý tyrkys z Kazachstánu (Majkojin)
Pravý tyrkys z Kazachstánu (Maykojyn)
Pravý tyrkys z Kazachstánu (Majkojin)
Mountain Pilot USA
Zelený Mountain Pilot USA
 
Zlatý King Man USA
Zelenokavý tyrkys lokalita KingMan (USA Arizona)
Tyrkys Arizona s pyritem a křemenem
Tyrkys arizona, surovina s křemenem