Nahrávám...
Upozornění - Dovolená od 23.7. do 1.8
CZ EN    

Naše články o kamenech


Zvláštní efekty na kamenech

Z krystalové struktury kamenů vychází některé unikátní jevy, které nazýváme drahokamové efekty.

Kočičí oko


Obvykle tenký proužek, který při pohybu kamene přelévá ze strany na stranu. Tento jev je nejlépe vidět na vyleštěném kabošonu pod  přímým světlem. Na vyleštěném kameni je pruh podélný. Tento jev je tvořen jehličkami minerálu rutilů, azbestů, pyroxenů a jiných inkluzí. Efekt kočičího oka  můžeme vidět na mnoha kamenech. Např. chrysoberyl, růženín, měsíční kámen, akvamarín, turmalín, apatit, granát a na spoustě dalších. Název Kočičí oko se správně používá pro chryzoberyl, u ostatních kamenů se správně píše například „růženín s kočičím okem, růženín kočičí oko)  atd. Kameny s kočičím okem  pomáhají nositeli k  radosti, bohatství a štěstí. Podporuje intuici a zvyšuje duchovní uvědomění. Poskytuje ochranu od negativních energií, zejména těch, které přicházejí od závistivých lidí. Může také zlepšovat zrak.

 

Asterismus-hvězda

Je vlastně více kočičích ok, složených do hvězdy.  Hvězda může mít 4 - 6 – 12 cípů vycházejících z jednoho bodu. Kříž nemusí být s pravými úhly. Jev vzniká opět díky inkluzím (vrostlicím)  jehliček nebo destiček, obdobně jako u kočičího oka. Tento jev je nejlépe  vidět na leštěném kabošonu pod přímým bodovým světlem, nejlépe slunečním. Tento jev se vyskytuje na mnoha kamenech. Např. rubín, safír (různě barevný), růženín, granát, spinel, diopsid atd. Asterismus (hvězda) je velmi zvláštní a krásný jev, který přidává kameni na atraktivitě a ceně.Asterické rubíny a safíry přitahovaly velký zájem v mnoha kulturách dálného východu.  Lidé věřili, že kámen ochraňuje před zlými silami a přináší štěstí.Sir Richard Frances, známý cestoval a badatel 19. století, vlastnil mimořádně velký asterický safír. Věřil, že mu kámen pomáhá při jeho putování a přináší dobré vztahy a služby. Ukazoval kámen domorodcům pouze v případě, že byl vřele přivítán. Domorodci byli šťastní, že mohli spatřit takovou vzácnost. Na západě se věřilo, že je to kámen osudu a štěstí, věřili, že tenké linie hvězdy reprezentují víru, naději a ušlechtilost. Například na Cejlonu jsou dodnes některé typy oranžovorůžových safírů (padparadscha) ceněny pro své účinky tak, že tyto barvy odmítají místní prodávat, protože jsou určeny jen pro jisté kasty lidí v Indii. Nošení asterického kamene poskytuje bezpečí, podporuje půvab, vnitřní krásu a harmonii.

 

Adularescence – efekt  měsíčního kamene, Schiler-efekt

Jev odrazu světla jako u zrcadla. Např. měsíční kámen, bytownit, adulár, bronzit, hypersten. Schiler efekt – rubín.

 

Labradorescence

Duhové zbarvení kamene, kdy vyvstává většinou jedna jasná barva, která se mění, když kamenem hýbeme. Velmi jasný jev u labradoritů a duhových adulárů a bytownitů. Jev je způsoben vrstvami tenkých inkluzí krystalů. Které rozkládají světlo na spektrální barvy.

 

Orient

Barevné odlesky perel, perleti. Příčinou jsou tenké vrstvy krystalů, které rozkládají světlo do spektrálních barev.

 

Iridiscence

Duhové barvy, které vidíme uvnitř nebo na povrchu kamenů, tento jev vypadá jako povrch mýdlové bubliny nebo olejová skvrna. Jev je způsoben tenkými prasklinami, které obsahují tekutinu. Např. křišťál, ohnivý achát.

 

Avanturescence

U kamenů, které obsahují slídu, hematit nebo jiné ploché inkluze, vyvolává tento jev určitou třpytivost kamene při dopadu světla. Např. avanturín, sluneční kámen (živec – mikrolín).

 

 

Barvoměna

Barva kamene se mění v závislosti na druhu světla, v kterém jej pozorujeme. Rozdíl v barvě je patrný při dopadu slunečního a umělého žárovkového (či zářivkového) světla. Dobře známý touto vlastností je alexandrit (chrysoberyl). Častá barvoměna je u safírů, spinelů a některých granátů. Barvy se mění z fialové na zelenou, z modré na fialovou, z čiré na fialovou, z oranžové na červenou, apod.

 

Hra barev-opalescence

Záblesky barev duhy můžeme najít u opálů. Jev je zapříčiněn strukturou opálu, který je složen z kuliček rozkládajících bílé světlo na spektrální barvy. Minerály s touto vlastností obsahují většinou velké procento vody. Např. opál, ohnivý achát, amolit. Při ztrátě vody často tento efekt zmizí. Proto většinou uvidíte prodávat drahé opály vlhké, nebo ve vodě. Takovéto opály už nelze z vody vyndat a vysušit, protože se bíle zakalí a efekt není přes zákal vidět. Opály si pro použití do šperku musíte kupovat vždy suché, nejlépe na konci burzy.

 

Pleochroismus

Plechochroizmus je přirozemou vlastností krystalů, které nekrystalují v krychlové soustavě. Tyto krystaly mají v různých směrech jiné barvy a optické vlastnosti. Velmi výrazný je tento efekt například na kunzitu, tanzanitu, safíru, turmalínu, apod. Například tanzanit je v jednom směru zářivě modrý, v dalším směru fialový a v třetím směru purpurově červený, nebo šedivě zelený. Kunzity jsou často v jednom směru téměř čiré bílé a v druhém směru jsou fialové, namodralé, žluté. Každý rubín je v jednom směru purpurový a v druhém směru oranžový.

 

Disperze

Disperze je přirozená vlastnost každé minerálu do jisté míry rozkládat bílé světlo na spektrální duhové barvy. To znamená, že vybroušený kámen se krásně duhově třpytí, ačkoliv sám je jednobarevný. Nejvíce známý je tento efekt na diamantech a jeho syntetických imitacích, jako je kubická zirkonie, či YAG. Duhový efekt je dobře vidět i na broušeném křišťálovém skle. Olovnaté sklo má také silnou disperzi. Nejsilnější známou disperzi má minerál rutil, který se však v přírodě téměř nevyskytuje v čistém stavu, aby tento efekt vynikl.

 

Změny a úpravy kamenů

Blednutí barev na slunečním světle, změna barev umělým ozářením a další úpravy kamenů.

Část minerálů je světlocitlivá, tj. při delším pobytu na slunci (2 dny až rok) mění barvu, většinou vyblednou. Často se jedná se o minerály, které svoji barvu získaly přirozeným radioaktivním ozářením (od hornin). Jedná se o fialový ametyst, který vybledne na křišťál a některé zelené kunzity hidenity, který často během pár hodin na slunci vyblednou na světle modrou, filaovou, růžovou  až čirou barvu, některé žluté a oranžové kunzity také ztrácejí žlutou barvu. Barvu lze takovým kamenům vrátit opětovným ozářením v reaktoru, ale kdo by ho pak chtěl nosit :-) . (kunzity z našeho obchodu jsou již slunci vystaveny, a tak je jejich barva již stálá).

Dnes se provádí s přírodními kameny úplné alchymistické kejkle. Například na Ukrajině ve velkém německým obchodníkům  s drahokamy ozařují čiré topasy z Nigérie a ti si pak odváží nádherně sytě modré topasy do šperků. (ano ty petrolejové kousky, co všude vidíte jsou většinou  tyto ozářené). My máme v nabídce přírodní i ozařované. Thajci a Cejloňané jsou zase známi svými zkušenostmi z pálení safírů a rubínů při různých teplotách a redukčních atmosférách, kdy z bledničkových  kamínků vytvoří unikáty. V Tanzanii zase pálí nedokonale zbarvené Tanzanity, aby se „dobarvily“. Tepelná úprava není pro člověka nijak zdraví škodlivá a i většina kamínků ji ve zdraví zvládne.
Rubíny a Smaragdy se zas napouští speciálním taveným sklem v barvě kamene, aby nebylo vidět kazové puklinky. Koneckonců při nošení to opravdu lépe vypadá.
O úpravách kamenů, kdy jsou na krystalové plochy či brusy napařovány mikroskopické vrstvy kovů raději nemá smysl se rozepisovat, protože je v módě, každou chvíli něco jiného. Oblíbené jsou Aqua Aurum, mystic topas, apod. kdy povrch kamenů duhově probleskuje. Nevýhoda, je že se tato mikro vrstva snadno odře a často to ani nebývá inzerovaná vrstva zlata. Zkrátka existuje nespočet úprav kamenů, vyrábí se různé kompozity, umělé kameny a tak dále, ale to by vydalo na jednu celou knihu.

(Šperkové-kameny.cz, 2011)