Nahrávám...
Upozornění - Dovolená od 23.7. do 1.8
CZ EN    

Naše články o kamenech


Šperkové kameny současnosti – 4. díl (Acháty, chalcenony a jaspisy)

Křemenné hmoty (chalcedony, acháty, jaspisy, a další křemenné hmoty)

Jak jsem minule slíbila, pokračujeme v křemenech dál.

Mezi křemenné hmoty patří acháty, chalcedony, karneoly, jaspisy, rohovce, silicity, ryolity, tygří oka, sokolí oka a spousta dalších. U jaspisů bych ráda zmínila fakt, že ne vše co má obchodní název jaspis, je skutečně technicky vzato jaspis, tedy tvrdá křemenná hmota. Zejména v zemích třetího světa, když si nejsou jistí, co vykopali, nazvou to buď Jade (jadeit) nebo Jasper (jaspis) ačkoliv z mineralogického hlediska je to obvykle nesmysl. Specialisté na rádoby jaspery jsou například v Peru, kdy pod tímto názvem prodávají i superměkký alabastr, nebo dolomit :-) . Protože některé obchodní názvy se časem zcela vžily, je třeba vědět, že odolnost a tvrdost takových kamenů může být jiná, než lze očekávat u skutečného jaspisu. Ještě větší chaos panuje u korálků, kde kromě kamenů samotných do hry vstupují různé další úpravy jako barvení, praskání, pečení, ozařování a jejich všemožné kombinace. Každoročně se tak na trhu objeví celá řada nových „džejdů a džasperů“ u nichž vypátrat co to vlastně je, znamená pomalu vlastnit laboratoř.

 

Chalcedon –  je kryptokrystalický křemen. Lidsky řečeno to jsou mikroskopické krystalky křemene všemi směry rozptýlené, proto neuvidíte chalcedonový krystal, ale můžete vidět chalcedon, na jehož povrchu jsou krystalky křemene. Chlacedony se často vyskytují v podobě lebníků a krápníků. Stejně jako achátů, jich je celá řada.

obecný chalcedon lebníky Slovensko křišťálovo chalcedonový krápník Indie Poona
Chalcedonové lebníky Slovensko  Křišťálovochalcedonový krápník Indie Poona

 

                                                                                           

chalcedonová pecka Libuň ČR

chalcedonová růže (hadí oko)

 

chalcedon s inkluzemi

Nejpopulárnější jsou dnes modré chalcedony z Malawi a Namibie. Jejich barva je šedomodrá až modrá a je přírodní. Čím modřejší, tím lepší (a také dražší) surovina.

 

Chalcedon z Malawi (světlé) a Namibie (tmavší)

 

 

modrý chalcedon s křišťálem Malawi

 

modrý chalcedon surový Namibie

 

modrý chalcedon Malawi řez krápníkem

 

modrý chalcedon Namibie kabošon

Hezký je také jemně lososově růžový chalcedon z Malawi.

růžový chalcedon Malawi

růžový chalcedon kabošon Malawi

Zajímavostí je pak vzácný lila chalcedon, který také patří k těm dražším a nachází se v Tanzánii, Malawi, ale také v Čechách v Ahníkově.

lila chalcedon Tanzánie

lila chalcedon Krušné Hory

Nejexkluzivnějším z chalcedonů je v současné době  Gem Silica – což je chalcedon s příměsí chryzokolu, původem z Peru, USA a Namibie. Spojuje tvrdost a trvanlivost křemene s nádhernou zeleno tyrkysovou barvou. Má docela proměnlivý vzhled a jeden kus je hezčí než druhý. V USA je to dnes velký hit.

 

Gem silica Peru – surová

 

Gem silica s achátem – valoun Peru

 

zelená Gem silica kabošony Peru

 

modrozelená Gem silica Peru

 

modrozelený kabošon Gem silica Peru

 

tyrkysová Gem silica kabošon Peru

 

Gem silica Namibie

Karneol je oranžová odrůda chalcedonu a nejvíce jich je na trhu z Botswany, Brazílie a Madagaskaru. Botswanské karneoly jsou často  karneolové achátky, a můžete se u nich setkat s obchodním názvem Apricot Agate, Brazilské karneoly jsou ovšem vždy barvené. (Na trhu co se korálků a kabošonů týče bohužel převažují). Madagaskarské karneoly jsou přírodní, oproti Botswanským jsou docela velké a mají barvy spíše v odstínech oranžově hnědé, či hnědočervené.

 

chalcedon s karneolem

 

valouny karneolu Botswana

 

karneolové kabošony Botswana

 

valouny karneolových achátů Botswana

 

valoun karneolu Madagaskar

Novinkou z loňského roku je překrásný páskovaný karneol z Tanzanie, který je stejně jako Madagaskarský a Botswanský přírodní. Zatím je celkem vzácný.

páskovaný karneol Tanzánie

Chryzopras je  jablíčkově až smaragdově zelená odrůda chalcedonu. Chryzopras je od nepaměti velmi ceněný, a kvalitní kabošony se v zahraničí prodávají v karátových cenách. Krásnou barvu mají Tanzánské kousky, velmi zajímavé jsou i relativně nové průsvitné australské chryzoprasy a u nás je také dobře známý polský chryzopras.

 

chrysoprasy od leva Austrálie, Polsko a Tanzánie

 

Australský chrysopras kabošon

 

Jaspisy jsou technicky vzato různě barevné neprůhledné chalcedony, jsou pro ně typické zemité barvy nejčastěji způsobené oxidy železa (žlutá, okrová, hnědá, červená, cihlová, khaki a tmavozelená). Jsou velmi rozšířené. Mají stovky různých poetických jmen (orbikulární, brekciový, zříceninový, Plasma, Picasso, Zebra, Heliotrop, Bumblebee Jaspis, Polychromní, Ocean jaspis, …atd) Jaspisům se hodně podobají železité křemeny, které se liší tím, že jsou krystalické (nikoliv krypokrystalické). Barvu jim rovněž propůjčují oxidy železa a jsou hojně nalézané i v Čechách. Vzhledem i technickými vlastnostmi mají jaspisy i železité křemeny obdobnou kvalitu, takže to asi není třeba příliš pitvat. Důležité je, že se jedná o tvrdou křemennou hmotu, zemitých barev, na niž se můžete spolehnout.

 

heliotrop Indie a Kozákov ČR (zelený jaspis s rudými tečkami)

 

Červený jaspis ČR, Brazílie

 

Červený páskovaný jaspis Austrálie

 

jaspisy Plzeňsko

 

jaspisy Rusko (Jašma)

 

jaspisy a železité křemeny ČR (Hořovice, Dolní Kalná)

 

oceán jaspis Madagaskar

 

polychromní jaspis Madagaskar

rainbow jaspis

 

kalahari jaspis

 

oceán jaspis Madagaskar

V poslední době se objevila extravagantní novinka:

Bumblebee Jaspis(čmeláčí jaspis) výstředně krásný kámen, ale je jedovatý už od pohledu. Jedná se o směs chalcedonu, měkkých sulfidů arsenu a obsahujících i rtuť a oxidů manganu. Kdysi se prodával podobný kámen auripigment z Číny.  Spíš než na krk patří tento kámen do vitrínky. Pokud jej někdo i tak hodlá nosit, bylo by dobré jej podložit, aby alespoň neležel přímo na pokožce. Jeho toxicitou se nikdo příliš nezabývá, ale obsah arsenu a rtuti nabádá k jisté opatrnosti.

bumblebee jaspis (čmeláčí jaspis)

Jinou kapitolu tvoří „takzvané obchodní jaspisy“ které mohou mít zcela jiné technické parametry, protože se jedná o kdeco, jen ne jaspis, zejména u cínování se to může negativně projevit. Pro příklad si uveďme alespoň tyto (ale je jich mnohem více, a každý rok přibývají):

Dalmatin jaspis; což je vlastně žula z Puny z Indie (ta je naštěstí tvrdá a odolná) Jak vidíte na obrázku, objevil se i uměle barvený dalmatin, nejčastěji se barví na modro, žluto a červeno, jeho přírodní barva je ale příjemně béžová, ve špercích působí docela elegantně.

Dalmatin jaspis (žula) přírodní a barvený

Obrázkový jaspis– ten rozhodně není křemen, (pravděpodobně je to mnohem měkčí travertin, a například do prstenů se proto moc nehodí). Existuje více forem obrázkového jaspisu z různých lokalit, jejichž složení a tvrdost se mohou lišit.

obrázkový jaspis

Leopardí jaspis- rovněž druh výlevné žuly (ryolitu) z Mexika, některé jeho části mohou být poměrně měkké, ale není to nijak zlobivý kámen.

leopardí jaspis

Picasso jaspis – šedá či barevná hornina s černými nebo hnědými šmouhami (čárami), (pod tímto názvem se opět objevuje několik evidentně zcela odlišných druhů kamenů, většina jich pochází z USA)

picasso jaspis

picassso jaspis

Noreeana jaspis – šedá hornina s červenými a oranžovými čárkami. Krásný, spíše měkčí materiál.

jaspis noreeana

 

Hadí jaspis– zde se jedná o mušlový vápenec, tedy měkký a celkem choulostivý kámen, zde určitě pozor na kyseliny!

hadí jaspis JAR

Z USA a Mexika je známa celá řada názvů nádherných jaspisů pojmenovaných převážně podle jednotlivých lokalit: Apache Picture Jasper, Sonora jasper, Lavic Siding Breciated Jasper, Outback Jasper, Morgan Hill Poppy Jasper, Spiderman Jasper, San Simeon Breciated Jasper, Butterfly Jasper, Stone Canyon Jasper, Bruneau jasper, apod. S nimi se v evropě potkáte málo, neboť si je stačí rozebrat už v Americe.

Máte-li neznámý kámen či kabošon, zakoupený pod názvem „Blablabla“ Jaspis/Jasper nebo Jade“ a vám se to nezdá, lze provést vrypovou zkoušku vespod kamene ostrým kusem křišťálu. Pokud rýpe, doporučujeme ještě kápnout ocet, zda nešumí. „Šumivé“ kameny budou najisto při cínování reagovat s letovací vodou s kyselinou, která jim spolehlivě odstraní veškerý lesk. Minimálně 10x do roka přelešťujeme kameny, kterým se toto přihodilo.

Acháty jsou samy o sobě docela početná rodinka. Kámen vzniká obvykle postupným vyplňováním dutinek v hornině chalcedonem, opálem a křemenem. (Opál je chalcedon s různým obsahem vody a o opálech si povíme v dalším díle, protože rozsahem vyžadují samostatnou kapitolu).

střídání vrstev (červený chalcedon, bílý opál, krystalický ametyst)

Tím, že jednotlivé vrstvy mohou obsahovat všelijaké příměsi, mohou být jednotlivé proužky krásně barevné, to se objeví, když do takzvané achátové pecky říznete. Nejprobarevnější jsou obvykle opálové vrstvy. Ve středu bývá někdy prostor, do kterého vykrystalizují krystalky křišťálu, nebo ametystu – takové duté pecce se pak říká geoda. V Čechách jsou acháty poměrně časté, například v Českém ráji se dají najít krásné achátky na polích.

 

achátky Česká republika

 

acháty s ametystem Česká republika

 

achát Botswana tromlovaný

 

achát Botswana – kabošon

 

Achát Botswanna

 

achát Horní Halže ČR

 

Achát červený přírodní Argentina

 

červené přírodní acháty Argentina

achát Maroko

achát zříceninový Libuň Česká republika

různé vyplňení dutiny achátu Brazílie

Ne všude jsou ovšem acháty pestrobarevné. V Brazílii se jich těží tuny, jenže narozdíl od našich, jsou z většiny šedivé, průsvitné, a takové nanicovaté. Proto se je naučili barvit, a rázem z nedostatku udělali obrovskou přednost, vznikl tak velmi oblíbený artikl – barvené achátky. Na achátu se probarví pórovitější opálové vrstvičky a chalcedonovým zůstane původní barva. Přírodní acháty nikdy nedosáhnou zářivě růžové a fialové barvy, stejně tak jako si na poli nenajdete hořcově modrý kus. Achát ale nelze nikdy probarvit do hloubky, proto se barví až po zpracování do finálních výrobků (plátky, korálky, kabošony)  i když je probarvení jen povrchové, neošoupe se. Kvalita barvení se různí. Zejména plátky barvu rády pouští a to i v pouhém kontaktu s vodou (nejvíce pouští růžové, fialové a zelené). Mějte to při zpracování do šperku na paměti, zákaznice s růžovou halenkou, která byla původně bílá vám asi nepoděkuje! Některé barvené achátky na slunci časem blednou.

barvené acháty Brazílie

Mezi acháty se řadí i Onyx a Sardonyx. Onyxy se barvily už od dob starověku (kámen se namočil do medu, kde se nechal dlouho nasát, pak se naložil do kyseliny, nebo se dal do ohně. Ona černá barva je totiž tímto způsobem vzniklý čistý organický uhlík. Protože je kámen vrstevnatý, v kameni zůstane černá všude tam, kde jsou vrstvy mikroporézní, tedy v opálových vrstvách. Existují i onyxy přírodní, spíše černo šedo bílé, ale jsou dnes velmi vzácné (například z Turecka). U onyxů se dnes v obchodech ani neuvádí, že jsou barvené, protože jsou barvené prakticky všechny, naopak výjimečně se uvádí, že je přírodní. Černobílé peříčkové acháty jsou vlastně takovým přírodním onyxem. Většina onyxů na trhu je dnes barvená, způsob se liší zem od země. Také se objevují onyxy zcela černé, ale ty podle mě nesplňují základní definici onyxu – tedy páskování a černobílou barvu, ale mohou být i přírodní.

 

onyxy pravděpodobně barvené

 

onyx přírodní

 

achát peříčkový

 

achát peříčkový

 

achát peříčkový druhá strana

Ovšem pozor, slavná onyxová stěna ve vile Tugendhad v Brně, vůbec není z křemenného Onyxu, nýbrž z Aragonitu. Z nějakého důvodu se pro tento typ kamene používá v architektuře také název Onyx, (a pak se v tom má někdo vyznat).

vila tugendhat onyxová stěna

Další kuriozitou jsou takzvané Vodní acháty, což jsou achátové pecky (obvykle peříčkových achátů), ve kterých zůstala uzavřená voda. Když s nimi zatřesete, mile žbluňkají.

vodní achát Brazílie

Sardonyx je druh achátu, kde by se měla vyskytovat červená nebo alespoň cihlová barva (sard=krev) a bílá. Střídají se v něm často ještě další barvy zejména žlutá,  černá, + případně jiné, a nejčastěji se můžete setkat s Indickým materiálem (jinak je sardonyx poměrně vzácný, hojně se proto vyrábí dobarvením).

 

sardonix (karneol) Botswana

 

achát sardonyx pravý (Mexiko)

 

přírodní sardonyx Polsko Kačavské Hory

 

Achát sarodnyx – očička Indie

Mechový achát – je většinou průsvitný šedivý achát nebo chalcedon se zelenými keříky oxidů železa pyroxenů, které vypadají jako mech.

achát mechový

Krajkový achát  (Crazy Lace achát)- je momentálně jeden z nejkrásnějších achátů, obvykle pochází z mexika a má filigránsky jemnou kresbu.

krajkový achát Mexiko

krajkové acháty Mexiko

Dendritický achát – je achát s různými větvičkovitými útvary. Lokalit je mnoho.

achát s dendrity Brazílie


Plume achát- je typicky americký materiál – nádherný achát s keříkovými útvary obvykle bílé barvy, ale nejen té.

 

plume achát USA

Ohnivý Achát je další z méně známých achátů, ačkoliv podle názvu byste si mohli myslet, že ho znáte. Ohnivé acháty mají v hnědých a skořicových vrstvičkách kovově perleťový efekt duhy, a je to jeden z nejexkluzivnějších tím pádem i nejdražších achátů.

 

achát ohnivý

 

ohnivý achát

Ohnivý achát se vidí málokdy, zato takzvaný Fire Crackeled Agate, vydávaný za ohnivý je velmi běžný. Zejména u nás v Čechách z něj prodejci bryskně udělali Ohnivý achát, ačkoliv správný překlad jeho názvu zní: Žárem praskaný achát; jedná o Achát popraskaný teplem v peci a poté obarvený do červeno oranžova, takže barva zateče do puklin, a jak z názvu vyplývá, žárem popraskaný, jenže to by neznělo tak dobře. České skleněné kuličky práskačky mají tedy svého kamenného bratra – achátové práskačky. Můžete je najít v různých barevných variantách, které dostávají svá poetická jména jako třeba dračí achát a podobně. Je to velmi atraktivní materiál, ale není to v žádném případě ohnivý achát!  Je prostě tepelně upravený a barvený.

 

Achát ohněm popraskaný a barvený

 

Achát ohněm popraskaný a barvený – kuličky

Existuje i přírodní popraskaná verze chalcedonu, která se prodává pod názvem Snake Skin Achát- tedy Achát Hadí kůže.  Kámen vlivem extrémních podmínek v poušti na povrchu zvětral a rozpraskal, a po jeho částečném obroušení zvětralé vrstvy v tromlovacím stroji získá efekt hadí kůže. Český snake skin jsme objevili i u Staré Paky. Spíše než – achát je to jen chalcedon, protože obvykle nemá žádné vrstvy.

 

snake skin achát USA Arizona

 

snake skin achát Dolní Kalná Česká Republika

 

Tip:  Pokud nakupujete kamenné korálky v USA, tak za názvy v katalozích můžete najít různá písmena která vám napoví o jaký materiál se jedná:
  • N –natural (přírodní
  • H (heated) pálený
  • MM (manmade) tedy umělý, člověkem vyrobený,
  • R (reconstructed) tedy obvykle slepený/zpevněný pryskyřicí
  • I (irradiated) ozařovaný atd.

 

Další křemenné hmoty

Křemenné fosílie tvořené chalcedonem - jako zkamenělá dřeva, zkamenělé šišky, zkamenělé dinosauří kosti, zkamenělé ulity, apod. V Čechách, v Maroku, na Madagaskaru a v USA  (a v dalších zemích) se nacházejí prokřemenělá dřeva, dinosauří kosti, zkamenělé šišky, fosilní rašeliny apod. Je to velmi atraktivní a zajímavý materiál s příběhem, navíc skvělých technických vlastností. Existuje však celá řada fosilií, která je vyplněna podstatně měkčími minerály (zejména kalcitem, či aragonitem).

 

zkamenělá dinosauří kost Utah USA

 

fosilní prokřeměnělé dřevo Manětín Česká republika

 

fosilní šiška – Madagaskar

 

fosilní šiška extra II

zkamenělá dinosauří kost Saltasaurus, Argentina

Křemenné Buližníky a Stromatolity, (existují i nekřemenné) například pěkné křemenné stromatolity se nachází u Mítova v západních Čechách. Stromatolit je zjednodušeně zkamenělé mořské dno s vrstvami řas, a kresbu v něm tvoří nánosy pra-mikroskopických organismů (řas – rosivek). Buližník je pak křemitá hornina šedé či černé barvy v Čechách je hojně zastoupený (například skály v Praze Šárce). I ten se používal na hroty šípů, proto jej zmiňujeme, neboť na buližníkový kabošon či korálek spíš nenarazíte.

stromatolit Mítov Česká republika

Tygří oka a tygr železo. Tyto kamínky asi nemusím nijak detailně představovat, neboť jsem si jistá, že je znáte všichni. Jedná se o prokřemenělý vláknitý minerál krokydolit. V Čechách se pro červenou odrůdu používá název Býčí oko a pro modrou Sokolí oko. Samostatnou kapitolou je vzácný Pietersit, který je v ideálním případě přírodní směsí všech tří ok a jaspisu, a vypadá tak trochu jako by je někdo hodil do mixéru a pak nechal ztuhnout (většinou se ale setkáváme s jednobarevnou formou, která je neméně krásná). Byl objeven teprve v roce 1962, v Namibii.

 

tygří oči (žluté tygří oko, červené býčí oko, modré sokolí oko) JAR

 

tygrželezo kabošon

 

pietersit kabošon

 

pietersit valoun

Silicit – Rohovce a pazourky. Pazourky nepatří zrovna k nejtypičtějším šperkovým kamenům, ale jsou populární ve formě hrotů šípů z doby kamenné.  Silicit (rohovec) je pak nádherná páskovaná kombinace pazourku a obecného opálu (kašalongu) původem z Polska. Poláci si svého silicitu velmi váží a dokonce darovali Anglické královně Alžbětě, z nejkvalitnější varianty tohoto kamene, luxusní náhrdelník. Zajímavostí je, že v hrobech po celé Evropě byly sem tam nacházeny pruhované „de luxe“ pazourky, a nikdo nevěděl, odkud pocházejí, až když se jednoho dne propadl v Polsku traktor do pravěkého kamenolomu,bylo jasno.Těžba byla obnovena a my se s nimi můžeme těšit zas.

silicit-rohovec Polsko

Ryolity (ryolit obsahuje 70% křemene) mezi ně patří i celkem známý zelenooranžový ryolit, nebo zelený  Kambala jaspis, (nebo též Nebula jaspis) z Madagaskaru, méně známý Tinguait z Ruska, leopardí jaspis z Mexika a wonder stone z USA Utahu. Jsou to zajímavé, tvrdé kameny,  jen Tinguait nemá rád při zpracování kyselinu, i přes to, že je velice tvrdý.

 

kambala jaspis Madagaskar

 

ryolit

 

tinguait kabošon Rusko

 

Tinguait Rusko

ryolit

 

To je pro dnešní setkání s kameny všechno a v dalším díle se podíváme na nekrystalické křemenné hmoty – Vulkanická skla, Tektity, Vltavíny, Indočínity a zejména nejpočetnější Opály.