Nahrávám...
CZ EN    

Naše články o kamenech


Nefrit, Jadeit, Serpentinit, aneb kdo se v tom má vyznat

Dovolte mi další “lidský” blog o kamínkách, tenkorát jsou na řadě tito krásní zeleňáci.

Nefrit, Jadeit, Serpentinit… pěkně se pletou mršky, takže snad vnesu trochu světla do temnot obchodních názvů těchto krásných kamenů.

Serpentinit

Serpentinit nebo také česky Hadec, je poměrně proměnlivý minerál. Jak si můžete povšimnout na fotografii, má opravdu řadu podob. Je krásný, příjemný, slušivý, a lidem dělá obvykle velice dobře. Ovšem s pravým jadeitem nemá společného kromě zelené barvy vůbec nic. (rozhodla jsem se neunavovat vás chemickými vzorci, ty okem vidět nejsou).

Serpentinit je oproti jadeitu velice měkký, dá se snadno opracovat, a jeho cena není nijak závratná. – To je první vodítko. Pokud vezmete střep, a rýpnete do něj, (lze- li) je jasné, že jadeit to nebude…, správnější je tedy uvádět  název “Jadeitový serpentinit” zní to hezky, a zákazníka to neklame. (dolní řada)

V horní řadě  je Indický serpentinit, druhý Australský “zebra serpentinit” s azbestem, třetí je vzácný Norský “Lizardit” a Peruánský serpentinit (podobné jsou i z Ruska). V dolní řadě jsou tzv jadeitové serpentinity ze Severní Korei používané jako levná nahrážka jadeitu.

Právě jsme u Mariánských Lázní objevili krásné české serpentinity, Němci z nich kdysi dělali hezká těžítka a popelníky.

Serpentinity prodávané v našem obchůdku najdete zde.

 

Pravý jadeit

Pokud jste z pěněženky za malý kousek bílého, žlutého, zelenavého nebo fialového mléčně průsvitného kamene vysypali nějakou tu tisícovku, jistá naděje, že máte pravý jadeit tu je.

Protože Jadeit, a myslím tím pravý jadeit je velice drahý a vzácný kámen nacházející se hlavně v Barmě v Bangladéši a jedna lokalita je v Alpách. Je neuvěřitelně houževnatý, a proto se z něj dají vyrobit filigránsky jemné řezby které vydrží i hrubší zacházení, s leskem jako bleskem… Fotografie se šperky výše a níže je z Mnichova, (přes sklo). Celá Čína extrémně věří v jeho mystickou moc, a tak pokud se někde kus jadeitu vyskytne, v mžiku se ocitá v čínských (Honkogn, Thai-wan…) ručičkách. Jadeit je obvykle bílo zelený, bílý, žlutý nebo i fialkový. Čím je průsvitnější tím dražší, když obsahuje chrom, tak má zářivě zelenou barvu a jeho cena je astronomická. Cenotvorba jadeitů je ale pro Evropana obecně téměř nepochopitelná. A na každém rohu se s ním vážně nepotkáte. (bohužel) Neprůsvitné jadeity, které nemají zářivě zelenou barvu jsou pro evropana cenově dostupné, když se je podaří sehnat.

Barmský jadeit se prodává v surových valounech z řeky s vyleštěnými ploškami na povrchu, takže téměř nikdy nevíte co kupujete. Číňani to považují za jistý druh loterie, kdy se občas chudákovi podaří koupit neskutečně drahý kámen. Takže si párkrát do roka koupí surový barmský jadeit. Viz foto

valoun surového barmského jadeitu

stejný valoun levnějšího jadeitu s obroušeným povrchem

A takto vypadá Alpský jadeit. (není to žádná Top kvalita) ale je to Jadeit, a něco tak houževnatého, a broušení sveřepě odolávajícího už jsem dlouho nezažila.

Další zajímavostí je kámen (hornina), který obsahuje značné množství jadeitu a chromitu – Maw-sit-sit. je velice krásný, a samozřejmě také vzácný. (ten extra zelený placáček vpravo)

Pravé Jadeity prodávané v našem obchůdku najdete zde.

 

Nefrity

A nakonec Nefrit. Jadeitu se podobá svou houževnatostí, ale chemicky se dosti liší. Nefrity jsou obvykle tmavě zelené, mírně průsvitné (pokud jsou tenké), výjimečně jsou čistě bílé. Občas mají některé vláknité kusy efekt kočičího oka.

Nefrit - Rusko

Nefrit - Kanada

Nejčastěji se můžete setkat s nefrity z Kanady, Ruska, Nového Zélandu a Polské strany Jeseník. Jsou dražší než serpentinity, a mnohem více vydrží. Protože se těží ve velkém v lomech tak nejsou tak drahé jako vzácné jadeity. S čistým svědomím je můžete vsazovat do náramků a prstenů, neb se hned tak nepoškrábou, ani nejsou křehké při nárazech. (U serpentinitu je výrazně větší riziko prasknutí).

 

Blízký příbuzný Nefritu je aktinolit (Vláknitá forma), který se nachází i v české republice, a je moc krásný.

Aktinolit ČR Jeseníky

Poslední dobou se v Čechách objevují čínské amazonity, které vypadají velmi podobně jako pravý dražší jadeit a jsou za něj také vydávány.

Jadeitový amazonit - nepravidelný kabošon č.6

Neftrity prodávané v našem obchůdku najdete zde.

Saffron říjen 2011