Nahrávám...
CZ EN    

Naše články o kamenech


Šperkové kameny současnosti – 3.díl (Křemeny)

V tomto a příštím díle se zaměříme na jednu z nejpočetnějších a velmi rozmanitých skupin šperkových kamenů, a to na křemeny. Daly by se zjednodušeně rozdělit na krystaly a křemenné hmoty.

Křemeny mají dobrou tvrdost – 7, lze je tedy bez obav používat i do prstenů, kde jsou kameny nejvíce namáhané, dobře snáší i cínování a nemívají problém s dlouhým máčením ve vodě. (Jsou to tedy kameny „koupací“). Pokud máte zákazníky, kteří nejsou zvyklí sundávat šperky a ráchají se s nimi i v moři, jsou křemeny ideální volbou. Otázka je co to udělá se stříbrem, či cínem, ale kámen to přežije bez úhony :-D . Jedinou výjimku, co se koupání nebo působení potu týče, mají barvené achátové plátky, které rádi pouštějí barvu (zejména ty růžové barví strašlivě, pokud je používáte, vždy je podložte!)

Nejtypičtější zástupce všech křemenů je Křišťál. Křišťál je čirá odrůda křemene. Je také ze všech nejoblíbenější, neboť je považován za kámen vpravdě univerzální. Jeden z důvodů pro jeho univerzálnost je i fakt, že jeho název opravdu každý zná. Z křišťálu, který se v Evropě hojně těžil v Alpách, se vyrábělo nádobí i lustry, a dodnes se s těmito výrobky můžete setkat na zámcích či v kostelích, a také třeba v přebohatém Vatikánu. Voda či víno z křišťálového poháru musí určitě chutnat fantasticky, bohužel jsem to nevyzkoušela, asi jako většina domácností s malými dětmi máme doma skleničky s Ikey. Díky historickým souvislostem se můžete se setkat se zastaralým názvem Horský křišťál, což je vlastně křišťál pocházející z hor-Alp. Fakt je ten, že málokterý křišťál pochází odjinud než z nějakých skal či hor :-D Krystaly křišťálu mají neskutečně mnoho podob a je to celá věda popsat a rozpoznat všechny typy. Pro šperkovou oblast to však považuji za nepodstatné.

  

  

Zajímavou variantou křišťálu jsou takzvané Herkimery nebo Marmarošské diamaty, což jsou drobné extra třpytivé a čiré buclaté krystalky s obsahem uhlíku, často srostlé do roztomilých tvarů. Těží se v černých uhlíkatých břidlicích. Do šperku jsou fantastické. (Herkimer je americká verze dle lokality Herkimer, Marmaroš je pak karpatská oblast v Rumunsku) Našly se i v karpatské oblasti na Slovensku! Dnes se hodně vozí z Pakistánu a z Tanzánie.

křišťál marmarožský

Křemeny s vrostlicemi
Protože křišťál je průhledný, krásně v něm vyniknou různé vrostlice (nebo také se jim říká inkluze). Všichni jistě znáte nádherné sagenity- alias venušiny vlasy, tvořené zlatavým rutilem. Rutil se vyskytuje i v záhnědách.

křišťál sagenity

křišťál sagenit

 

záhněda sagenit

 

V křišťálech bývají vrostlé turmalíny (černé skorily, zelené verdelity a růžovočervené rubelity).

křišťál s turmalínem verdelitem

křišťál s turmalínem skorylem

V křemenech mohou být roztroušeny i jiné minerály jako cacoxenit (kakoxenit).

kakoxenit v ametystu

ametyst kakoxenit valoun

Různé uzavřeniny mechovitého a bahnitého charakteru na okraji krystalů, tvořící fantazijní krajinky se shrnují pod názvem lodolit, a rovněž jsou i v záhnědách.

křišťál vrostlice

křišťál lodolit

 

záhnědla lodolit

Někdy jsou nečistoty v křemeni uvnitř kamene na růstových ploškách, takže uvnitř kamene je vidět tvar krystalu. Takové kameny se nazývají fantomy.

křišťál fantom

V některých křemenech jsou uvnitř krystalu dutinky vyplněné vodou a občas s bublinou, která se pohybuje. Takové kameny se nazývají libely.

ametyst libela

Dalším příkladem vrostlic v křemeni jsou aventuríny (avanturíny), kdy jsou v křemeni rozptýleny šupinky slídy, které se třpytí a vytváří efekt avanturescence. Aventuríny jsou podle typu slídy zelené, starorůžové (jahodový křemen), žluté, hnědé a bílé.

Z Madagaskaru a Tanzánie se dováží bíle zakalené křišťály s modrým nádechem (na průhled žluto hnědé) s názvem Girasol. Jedná se o směs křišťálu a opálu. Podobně vypadá umělé opálové sklo z Číny, které je dnes prodává pod názvem opalit.

Mezi další nejen historicky nejznámější a v současné době i velmi trendy kameny patří Ametyst. Je to fialová odrůda křemene a různé lokality produkují jako obvykle různé odstíny. Pohybují se od čiré mírně nafialovělé až po velmi tmavou na první pohled až černou barvu. Kameny Jsou nalézány od průhledných až po neprůhledné. Tmavé čiré, sytě jasně fialové ametysty jsou považovány za nejcennější a v současné době jsou asi také nejpopulárnější. Za nejcennější jsou dnes považovány Namibijské ametysty, které jsou hned po vytěžení prodávány v elektronických aukcích za velmi vysoké ceny. Pěkně barevné jsou Uruguaiské ametysty a nejběžnější a nejlevnější jsou světlé ametysty z Brazílie. Běžné jsou i hradbové ametysty, kdy se střídají vrstvy ametystů s bílým křemenem, křišťálem a nebo záhnědou.

ametyst škála barev

ametyst extra barva

ametyst velmi tmavý

ametyst krystal Namibie

ametyst krystal Kazachstán

kaktus ametyst JAR

ametyst krystalky na podložce Kazachstán

ametyst drůzička, zabroušená Brazílie

ametyst s vrostlicemi Uruguay

hradbový ametyst Bochovice

ametyst kabošon

Ametysty a ametríny jsou rovněž vyráběny synteticky v laboratořích a setkáte se s nimi zejména u velkých facetovaných kamenů ve většině zlatnictví. Je totiž problém sehnat dokonale čistý přírodní velký ametyst vhodný pro facetování, a fialová barva je přitom velmi žádaná. Krásné Ametysty lze nalézt i na mnoha místech v České republice, viz naše články a Bochovicích. Ametyst je kámen, který je spojován odpradávna s duchovnem, a proto jej hojně používali ve svých špercích kněží. Dříve patříval k velmi luxusním a drahým kamenům (než byla nalezena mamutí ložiska v Brazílii a cena klesla). Název ametyst pochází ze Starořečtiny „neopíjející vínem“ a tedy za kámen „ctnostný“ odtud jeho obliba v církevních ale také alchymistických kruzích. Barva fialová je totiž odpradávna barvou magie.

V některých dutinách v Brazílii, které byly přírodně ozářeny, se nacházejí „zelené ametysty“ takzvané Prasiolity.

  

prasiolit s ametystem

Citrín je hnědožlutá odrůda křemene, jeho krystaly jsou obvykle podlouhlé, což je dobrý poznávací znak. Protože citrín je v přírodě docela vzácný, setkáte se v obchodech a velkoobchodech většinou s vypáleným ametystem. Oproti přírodnímu citrínu je „upečenec“ více dooranžova, a má obvykle bílé, hodně popukané části připomínající známé korálky „práskačky“ jeho cena je poměrně nízká. Pálí se i celé ametystové drůzky, zejména Brazilské, které jsou typické tím, že krystalky jsou takové ježkovitě kraťoučké. Citríny, které my sami zpracováváme pocházejí z Konga, kde je ložisko již považované za vytěžené, kdysi byly hojně nalézány i na Urale, a nyní se našly pěkné světlejší a čisté kusy na Madagaskaru.

citrín krystaly (nahoře Kongo, dole Rusko)

citrín přírodní

od leva pravý citrín – pálený citrín – lemon quarz

Lemon Quarz, (podle mého názoru poněkud jedovatě žlutě až žlutozeleně vypadající kámen) nemá ale s citrínem nic společného, je to totiž uměle ozářený růženín, to prozrazuje i mlžný nádech který citríny nemívají.

 

Když se příroda kapku vyřádí, a jsou splněny určité vzácné podmínky, vznikne Ametrín. Tedy přírodní mix ametystu a citrínu. Ametríny jsou ještě vzácnější než citríny, a v poslední době se s nimi je docela obtížné setkat, zejména s těmi sytými, kvalitními z Uruguaye. I Ametríny lze vyrobit v laboratoři, a také se ve velkém vyrábějí. Stejně jako ametysty, se používají zejména pro facetování.

  

Záhněda je vizuálně velmi blízká citrínu, jak už název napovídá, je hnědá. Některé její barvy jsou přechodové, říká se jim často citrínová záhněda, která má příjemnou žlutohnědou barvu. Škála odstínů u záhněd je velmi pestrá od nahnědlých až po skoro černé, takzvané „moriony“ Moriony jsou rovněž vyráběny za pomocí ozáření některých, pro tyto účely vhodných křišťálů, ty jsou ovšem opravdu černočerné a nechávají se na ostrém slunci blednout. Poslední dobou takové záhnědy prodávají rumunští obchodníci. Největším producentem záhněd je dnes opět Brazílie, ale záhnědy, které my konkrétně zpracováváme, nejčastěji pocházejí z Ukrajiny z Volyně, a jsou mimořádně krásné. Také na Moravě se nalézají nádherné záhnědy!

záhněda kabošony

záhněda citrínová a přechod

záhneda krystaly

záhněda lodolit zonální

Růženín je kamenné synonymum něžnosti. Jak název napoví, má růžovou mléčnou/mlžnou více či méně průsvitnou barvu. Většinou se nachází v podobě masívu a donedávna se mělo za to, že vůbec netvoří krystaly. Ovšem není tomu tak, sem tam, i když vzácně, nějaký ten krystalek vytvoří i růženín. V Čechách jsou k nalezení krásné růženíny například v Dolních Borech, a světově nejrůžovější kameny jsou momentálně z Madagaskaru. (mám dojem, že odtamtud je obecně nejhezčí kde co!) Pro růžením je typické, že musí obsahovat bílý zákal, alespoň jemný, jinak by nemohl mít růžovou barvu.

růženín barevná škála

malinový křemen versus ruženín

Je třeba zmínit ještě tři růžové křemeny, pro lepší srovnání a to jahodový křemen, Cherry quarz a malinový křemen.

První zmiňovaný- jahodový křemen, je starorůžovou obdobou aventurínu (viz výše).

pravý jahodový křemen – avanturín

Také se pod tímto názvem můžete setkat se skleněnými valounky a vrtanými zlomky, vyráběnými v Číně, tato imitace se ještě prodává pod názvem růžový obsidián. Ať to ale nazývá kdo chce jak chce, fakt je ten, že to je prostě jen pěkné sklo.

sklo – jahodový křemen

Cherry Quarz pochází z Tanzánie, a je to další varianta růžového aventurínu, kdy jsou v křišťálu v dutinkách rozptýleny drobné červené destičky oxidů železa.

cherry quarz

Malinový křemen je původem z Madagaskaru, je slabě průsvitný a má velmi sytou studeně růžovou barvu, o mnoho sytější než ten nejkvalitnější růženín viz srovnávací foto. Je to patrně jiný typ růženínu, podle lomu, zřejmě s příměsí opálu.

malinový křemen

Zpracovali: Pavla Čepelíková a Mgr. Jan Čepelík