Nahrávám...
CZ EN    

Naše články o kamenech


Čaroit – Levandulový zázrak z Jakutska

Všichni jej už asi známe, ale málokdo o něm pořádně něco ví. Tak jsem se rozhodla o čaroitu zjistit více a opět se s Vámi podělit

Podle čeho se jmenuje

Čaroit se nejmenuje pro jeho čarovnou krásu, jak bychom se mohli domnívat, ale zcela pragmaticky podle řeky Čara, kde se čaroit nachází. (Murunský masív na pomezí Jakutské a Irkutské oblasti) Patří k jedněm z nejvzácnějších kamenů na zemi a jeho těžba je navíc vládou Republiky Sachalin Jakutké přísně limitována. Smí se vytěžit 100t ročně.  Masiv zabírá asi 10 km2 a čaroit tvoří žíly a čočky v syenitu (vypadá jak žula). Poptávka po surovině mnohonásobně převyšuje nabídku (což můžeme bohužel potvrdit) a vývoz surového čaroitu je tak složitý, že se provádí snad jen nelegálně a v malém množství.

První čaroit objevili manželé geologové  G a VP Rogovi v roce 1948 při geologickém průzkum, ale název čaroit byl nerostu dán až mnohem později.

Co je vlastně zač

Chemicky i vzhledově je to kámen velmi proměnlivý křemičitan tedy obsahuje křemík, hliník, baryum stroncium a sodík, železo, mangan a další. Zkrátka celkem pestrou směs všeho možného. To proč je kámen fialový, je způsobeno manganem.  Ve hornině kde se čaroit nachází bylo nalezeno přes 40 vzácných minerálů a prvků,  z toho několik do té doby zcela neznámých. Geologický původ čaroitu je dosud nejasný. Existuje několik teorií, ale zatím se páni vědci neshodli (zda je původ vulkanický, či jiný…)

Dost často se ve struktuře čaroitu nachází další různě barevné minerály, nejčastěji, čirý křemen, černé alkalické pyroxeny egiríny, zelené živce, třpytivé kovové rudní minerály a žluto hnědé krystaly tinaxitu. Na vláknitém čaroitu lze vidět efekt tzv. kočičího oka.

Jistý pan Jurij Gavrilovič Rogov, geolog, byl vládou poslán do zahraničí. Vzal si s sebou kousky  čaroitu a vydal se do muzea v Louvre, kde se holedbali, že mají všechny minerály na zemi. Po důkladném prozkoumání museli páni vědci z Louvre přiznat, že tento nerost nemají. Ihned tedy nabídli  odkoupení vzorků, ale tůdle nůdle,  sovětský geolog to odmítl…

 

Jak má vypadat

Kámen má vláknitou, po vyleštění až perleťovou strukturu fialkového vzhledu, (od lila po temně fialovou) často v něm můžeme vidět i medové, hnědé, zelené, černé a jiné zajímavé příměsi.

Top kvalita má doslova perleťový vzhled a krásnou fialovou barvu, nebo sytou fialovou s drobnými černými tečkami, ostatní kvality jsou méně perleťové a ne tak zářivě fialové.

 

 

Nač se hodí

Fialových kamenů není zas tak mnoho, proto si čaroit  brzy získal oblibu klenotníků a šperkařů po celém světě. Nejčastěji se z něho dělají kabošony a destičky, ale v Rusku je jeho obliba veliká a tak se lze setkávat i s různými vázami, soškami, zvířátky a jinými předměty, obvykle nemalé velikosti a značné ceny. V ČR na podobné blbůstky spíše nenarazíte. Což mě osobně nemrzí.  Jeho tvrdost je 5-7, dle složení konkrétního kusu, kámen se čistí mýdlem a teplou vodou. Není ale extra odolný proti úderu a pádu na zem (to není ostatně skoro žádný kámen, že!) a při silném zahřívání mění barvu k horšímu, proto do cínu opatrně. Ale zkušené cínařky jej zvládají bez ztráty kytičky, to už máme ověřené.

 

Vzhledem k omezenému množství suroviny jeho cena spíše stoupá, stejně jako v případě Larimaru.  V Číně se však údajně objevila v nedávné době další ložiska, ale kameny to příliš pěkné nejsou (šedavé, bělavé…ale třeba nás soudruzi ještě něčím extra překvapí ! )

Takže pokud chceme opravdu pěkný kámen, musíme si vystačit s Jakutskými kousky. (Do blogu jsem použila pouze vlastní fotografie z toho co máme k dispozici nebo ve sbírce. Část zpracovaných čaroitů je u nás v obchůdku na tomto odkazu.

Všem statečným co dočetli až sem děkuji za pozornost, a doufám, že jste se zas něco nového dozvěděli.

 Čaroity z naší nabídky jsou k vidění zde.